годишнина:
SUDGTL-MAGAZ-2012-002

Път
Главен редактор: Анатоли Кънев
9
София
2010

Език: bul Страници: 49 Ключови думи: Сдружение "Родно Лудогорие" ; Анатоли Кънчев ; Лудогорие ; България ; 2000-2010 ; история ; литература ; пунлицистика ; етнография ; преход ; алиани ; Беддредин ; Таньо войвода
Ресурси

© SUDigital

Абстракт
Брой 9 на списание "Път", издавано от Сдружение "Родно Лудогорие"

Виж още:
ПЪТ

Note: SUDIGITAL публикува кратко представяне на сдружението и списанието: "Девизът ни е: ДОБРОСЪСЕДСТВО, ДОВЕРИЕ, ИСТИНА. Истината такава, каквато е, независимо дали се харесва някому или не, защото без истина няма доверие, а без доверие няма добросъседство. Добросъседството, двата етноса са нарушавали само под влиянието на верския фанатизъм и интригите на властите (турски по времето на османското господство и български след Освобождението). Ако не са властите, партиите и политиците, да объркват кората, българите и турците в Лудогорието и сега биха живели безпроблемно, в добросъседство и доверие, защото в бита и на двата етноса има сходство и близост: оръдията на труда и стопанските дейности са еднакви, подобни са игрите и забавите им, приличат си празниците и обичаите, еднакви са баянията и магиите им против беди и болести, а в историческата им памет, въпреки тежките спомени от игото и възродителния процес, са запазени не малко предания за толерантност и взаимопомощ и дори за покровителство от страна на отделни властници, като Сюлейман ага Йълъкоглу от Силистра, Гяур Хасан ефенди от Разград, Гьокмен ага от Топчии и др. Дружеството се стреми да популяризира тези факти, като акцентира не на онова, което разделя, а на това, което сближава. То организира съвместни мероприятия и празници, поощрява взаимните гостувания по време на битови и семейни чествания, провежда екскурзии и походи за опознаване на родния край и историята му, издава книги, брошури и вестници.Всичко това разбира се, не би било възможно, ако не бе нашият екип от съмишленици и тяхната подкрепа и усилия".
© СУ 'Св. Климент Охридски': Ползването на снимки от сайта изисква одобрение съгласно (SUDigital copyright). Моля цитирайте източника при публикация.

 

 Record created 2012-02-16, last modified 2012-02-23


Fulltext:
Download fulltext
PDF